2007. június 28., csütörtök

A penész

"-Ha te nem lennél, s a penész, akkor azt a jó finom kenyeret ki enné meg?"
Ez jutott eszembe, amikor ma reggelinél az ötnapos távollétre hozott, szeletelt tartós kenyérből akartam enni....
Megpenészedett. A tartós kenyér. 2007-ben. Európa közepén. Magyarországon.
Ahol idén ugyan kevés búza termett, de még mindig annyi, hogy bőven elég lesz a magyar lakosságnak, és exportra ( is) jut belőle.
Ez a kenyér a tavalyi búzából készült?
Már (még) nem kell rá vigyázni?
Jövöre drága lesz, megdrágul sok minden(?) a búza miatt, akkor mi fog történni?
Nem lesz penészes kenyér?
..............................................................................................................................................
Még az is eszembe jutott, hogy 1987-ben amikor bevonultam a román seregbe és elvittek két hónapra Besztercére kaszálni, táborba akkor oda nekünk egy hétre hoztak kenyeret. Minden hétfőn. Vasárnapra már nagyon száraz volt a kenyér. Már ami megmaradt. Hisz hétfőn hajnalban, a frissen sűlt kenyereket beledobálták papírzsákokba, és lovaskocsin hozták fel Ghindára(Makkfalvára). A kenyerek több mint fele megpenészedett. A kissé alulképzett szakácsunk, a kenyereket kirakta a napra, megvárta amig a penész megszárad. Akkor egy gyökérkefével lekefélte a penészport, majd negyedelte a kenyereket, s ha volt a közepében is penész akkor kicsipkedte a penészt a belsejéből. Végül kökeményre szárította a napon. Az így elkészült "kétszersűltet" levesbe, teába, vagy egyszerűen csak vizbe aprítottuk, hogy meg lehessen enni.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szevasz Vitya!
Köszi a meghívást, ezexerint rendszeres olvasód leszek :)
Külszolgálatba én is szeletelt tartós kenyeret viszek magammal, mer' az egy hétig is kitart... ha hamarabb el nem fogy ;)
Derűs napokat kívánok Neked "jó kedvvel, bőséggel": Xabolcs

erdővidék írta...

Szevasz Xabolcs!
Köszönöm, hogy benéztél!
A szóban forgó kenyér is szeletelt volt.:(
Legyen szép napod!