2007. szeptember 14., péntek

1 1/2 kifli

Időpont kb. 1975.
Helyszín: Petőc-Puszta, Baranya megye, Magyarország

Az említett helyen urániumot bányásztak, mélyműveléssel. S miután a helyszín a Pécsi Uránbányászati Központtól elég távol esett, Petőc-Puszta komoly infrastruktúrát kapott, elősegítendő a fémurán előállítását! Ide tartozott közlekedés, távközlés, étkeztetés, ... stb.
Az említett Petőc-Pusztán ezt úgy oldották meg, hogy a városból, Pécsről hordták ki a meleg ételt, amit a kantinban szolgáltak fel. Ezenkívűl a kantinban még sütöttek lángost, mely aféle hideg indító volt. És persze müködött még a kantin előterében a BÜFÉ !! Itt amolyan "étkezés kiegészítőket" is lehetett kapni olykor... de természetesen a célja az volt, hogy friss pékárút, tejterméket, űdítőket tudjon venni magának a bányász. A friss pékárunak nagyon nagy keletje volt, sokszor nem is jutott mindenkinek. Ezért a pékárú beszerzésének külön koreográfiája volt:
amikor az autóbusz reggel beérkezett, akkor az emberek java része rohant a lángoshoz, mert az ott volt frissen sütve... viszont aki elment lángosért, az nem kapott kiflit... :)) Ezért ezt úgy oldották meg, hogy már az autóbuszban megbeszélte a két haver, hogy egyikük elrohan lángosért, másikuk sorba áll kifliért. Ez müködött is rendesen. Csak nem mindig van az embernek az autóbuszban utastársa. S, ha adott esetben az emberünk egy körfürészes baleset kapcsán, mínusz egy fél ujjal ússza meg, akkor bizony... kész szerencsétlenség a kifli beszerzése!!
Mert a mi barátunk akinek összesen 9 1/2 újja volt, rohant be lángosért, de kifli is kellett volna szegénynek. Tehát egy cselhez folyamodott. A büfé előtt egy kicsit lasított és kiáltotta: "Jolika tegyél félre két kiflit"... s mutatta a kettőt, mint minden normális ember. Csakhogy Ő... ugye?
Nnamármostan... Jolika, aki akkor még nem volt anyósom, de már akkor is jó humorral rendelkezett, kettévágott egy kiflit, és gondosan félre tett a mi emberünknek másfél kiflit... és amikor jött, hogy "Na, Jolikám jöttem a kiflijeimért"... akkor teljesen blazírt arccal, szépen becsomagolva kihelyezte a pultra az 1 1/2 kiflit.... :))))
Jó szerencsét!

2 megjegyzés:

Borsay Márti írta...

Én ilyet öt sörrel tudok! Vagyis arról van szó, hogy egy ember, aki fiatal korában talált egy kefét, amit a barátjával tisztességesen el akart felezni, de nem lévén más eszköz, baltát ragadott, szóval ez az ember mondta rendszerint: öt sört kérek! és közben teljen tenyerével hármat nutattot.

erdővidék írta...

Csak azt akartam írni a képed alá, hogy a megértés, vagy meg nem értés... relatív. Lehet mi vagyunk alkalmatlanok a kifejezésre. A befogadóval nincs baj.