2008. január 4., péntek

Zinka Gizi esete...Bedő Zoltánnal

Időpont:1980
Helyszín:Bardóci Általános Iskola.
Gizi nem volt osztálytársam. Húga volt Zinka Mária Magdolna osztálytársamnak, egy évvel "alattunk" járt. Szép lány volt, szebb mint Mária. Ő ennek a tulajdonságának tudatában volt. Nagyon is tudatában! Sajnos a szépségével fordítottam volt arányos a tudása, mármint az a tudás, ami azért kellett volna, hogy jó tanuló legyen. Mert nem volt jó tanuló! Sőt! De ő ezt nem akarta tudomásul venni! Mindent megtett, minden trükköt bevetett, hogy a tanárok elhiggyék: Ő jó tanuló. Eme tulajdonságához, még egy jó adag büszkeség, és rátartiság is társult.
Az említett román röpdolgozat, azaz a "zicc" napja volt az ő osztályában is. Gizi egy szót sem tudott a leckéből. A nevét, a dátumot, a lecke címét leírta a papírlapra. (Nála az írással, olvasással nem volt gond. Ezeket szorgalmasan megtanulta, kis-iskolás korában. Akkor még nem tudta, hogy szép...) Amikor ezekkel megvolt, szorgalmasan üldögélt, nézte a táblát, mintha gondolkozna, hogyan folytassa tovább. A terem végén, a padsorokkal szemben, ott volt a falon két tábla. A táblák fölött középen, az ország címere. A címer alatt, Nicolae Ceausescu elvtárs képe. A kép jobb oldalán, nagy piros üvegtábla, rajta fehér betükkel a Párt XIX. Kongresszusának szövegéből egy idézet, románul. Bal oldalán ugyanez a szöveg, magyarul. Gizi fejéből kipattant a szikra. Annyit engedett a büszkeségéből, hogy a lecke első mondatát a szomszédja dolgozatából bemásolta, s utánna szépen, gyöngybetükkel bemásolta a Kongresszusi szöveget.(!!) Befejezésül a padtársa dolgozatából bemásolta, az utolsó mondatot. Leadta a kész dolgozatot.
Képzeljétek el Bedő Zoltán, román tanár reakcióját...

4 megjegyzés:

s@só írta...

Viktor barátom!
Biztosan szerettél abba az iskolába járni, és szeretted az osztálytársaid és tanáraid is, ezt abból gondolom, hogy nagyon pontos és nagyon "jótörténetes" emlékképeid vannak ezen időkből. Én nem igazán szerettem az általános iskolai társaimat, nem volt jó osztályunk és nagy volt a fluktuáció is, ezért csak villanásszerű emlékeim vannak...a középsuliban viszont nagyon jó kis csapatunk volt, és noha 26 éve érettségiztünk, (és tavaly volt is találkozónk) az emlékeink oly frissek, mintha tegnap még a sulipadban ültünk volna. Nekem abból az időből lenne sok ilyen történésem, de az én blogom nem erről szól....
Köszönöm az újévköszöntésed, mi is a legjobbakat kívánjuk mindannyiatoknak, és remélem nagyon jól megvagytok J.-val :)!
(A céges emil címemre légyszíves küldj nekem egy privát emil címedet hogy ne csak a blogon keresztül érjelek el)
Sasó

erdővidék írta...

Sasó!
Találó a megjegyzésed. Igazad van. Szerettem azt az iskolát nagyon. Sőt, abban is igazad van, valóban, hogy sokkal több kellemes emlék fűz ehhez a Bardóci Általános Iskolához, mint a Baróti Ipari Szaklíceumhoz.
A kérésed teljesítem holnap. OK?
Üdv. vitya.

s@só írta...

OK! és várom
sasó

erdővidék írta...

Köszönöm. :)