2008. január 2., szerda

Dénes Géza este az osztályfönökkel...Bedő Zoltánnal

Időpont:1979 november.
Helyszín: a Bardóci Általános Iskola.
Dénes Géza, amikor a mi osztályunkba került, már másodszor ismételt évet. Nem tudom számára ez milyen előnyökkel bírt? Talán az, hogy mire az öccse Zoltán 13 éves lett addigra Ő is ott volt a hetedik osztályban... Ez bizony egy kicsit az időhúzás technikáját sejtette, de a mi Gézánkon még így sem mutatkozott a fejlődés jele. Sem szellemileg, sem fizikailag. Így otthon még azt sem tudták alkalmazni, hogy Géza kinőtt ruháit, legalább Zoli viselhette volna, hiszen Géza volt az osztályban a legkissebb.
Mindazonáltal én szerettem Gézát, hiszen Édesapám volt a keresztapja, s Géza Apukámat nemes egyszerűséggel"Kereszt"-nek szólította. Mint mindenki a keresztapját a faluban.
Az igazi vesztes, hogy Géza a mi osztályunkba került, mégis az osztályfőnökünk volt. Hiszen Ő kínosan vigyázott az osztálya tanulmányi átlagára. S nem elég, hogy olyan tanítványa van aki a dolgozatírást rögtön a füzet első oldalán kezdi. Az iskola szégyenére... Most itt van ez a büdös kölyök(!) - a szó szoros értelmében!! Hiszen Géza mielőtt eljött volna iskolába, a szüleinek segített teheneket fejni(!!)...-aki ráadásul még írni sem tud...hetedikes korára...ráadásul két évvel már öreggebb a többieknél. De Ő! Elhatározta, hogy most nála majd megtanul ez a semirekelő kölyök. Majd Ő megtanítja!! Majd Ő megmutatja!!
Szóval, hetente legalább egyszer "ziccet" írtunk. Ez volt a röpdolgozat. Ezt egy kitépett füzetlapra kellett írni, és ezt még én sem ronthattam el. Itt aztán teljesen mindegy volt, hogy a füzetlap melyik oldalára ír az a haszontalan kölyök. Mellékesen ez volt a legegyszerűbb módja az osztály tömeges kikérdezésének, s egyben az írást is lehettet gyakorolni. Legfontosabb talán mégiscsak Gézának lett volna szüksége erre a mutatványra, de...
Tehát: zicc! Fel kellett írni a címet a lapra, s ez Gézának még sikerült. Mert a tanár a lecke címét felírta a táblára. Géza azt bemásolta. Szinte betűről-betűre. Máshogyan nem is tudta. Úgy írt, hogy megnézett egy betűt a táblán, azt lerajzolta, aztán megint egy betű... és így haladt. Piszok lassan! Amikor ezt a tanár észrevette odament Géza mellé, és nézte! Géza ettől ideges lett, és még nehezebben tudott írni, pedig akkor már eljutott oda, hogy a saját nevét írta a pappírra! S ahogy a tanár ott állt mellette a nevét is elrontotta, valahogy így: "Denes Geza"; "Dens Giza" s ezek kombinácíóját, de nemcsak elrontotta, össze is maszatolta, mert közben sírt, és taknyos volt, s miután Bedő Zoltán precíz tanár volt, minden hibánál egy nyaklevessel próbálta helyesírásra tanítani azt a büdös, haszontalan kölyket!
Egy szó mint száz. Gézának nem sikerült jeles ziccet írnia. Sőt! Egy csomó marhaságot írt, félelmében, hogy ne derüljön ki:nem tud semit!...Aztán kitört a botrány! A tanár megsértődött, hogy Ő kiteszi a lelkét, és ezek a senkiházi kölykek ilyen csökönyösek, hogy nyílván őt akarják bosszantani azért nem írnak semi tartalmasat arra a koszos papírra! Hogy azzal is Őt bosszantsák, hogy azt a sok sületlenséget, Neki kelljen majd kijavítani. Tehát nyomatékosan megkér mindenkit, hogy aki nem tudja a leckét, az ne írjon a papírra semit. Csak a nevét. "Értem? csak a lecke címét, a dátumot és a nevét! "....
S képzeljétek el ! Géza szót fogadott! Teljesen hibátlanul leírta a lecke címét, a nevét. Valahogy sikerült neki és beadta a makulátlan, hófehér füzetlapot Bedő Zoltán osztályfőnöknek, nyilván minimum egy osztályfőnöki dicséretre számított... Ehelyett azt az elmarasztaló itéletet amit Géza kapott... hogy Ő még tanári pályafutása alatt ilyen szemtelen kölyket nem látott, aki be merte adni a füzetlapot üresen.

4 megjegyzés:

Mácsai Ferenc írta...

Szinte biztos vagyok benne, hogy tegnap, tettem itt egy bejegyzést.
Nem értem, miért nem látszik. :(

erdővidék írta...

Szia Feri!
Én moderálom a bejegyzéseket. Eddig csak az a bejegyzésed érkezett ide. Ebben nem találok elvetnivalót. Ezt most láthatod.
Köszönöm, hogy benéztél.

Anim írta...

Helló!
Megnéztem a képes blogodat is. Ahhoz képest, hogy egy éve fotózol, a képeid kivitelén nem látszik. Szerintem profik! Van bennük valami sejtelmesség. Erre az atomtemetőre nagyon kíváncsi vagyok. Ha jó idő lesz és nem zárt terület, akkor bizonyosan megfogom nézni. Örülök, hogy járod szép hazánkat. Ha minden összejön, legközelebb a blogomba(a mi hazánk)Péliföldszentkeresztről fogok írni. Ha érdekel, alkalomadtán rápillanthatsz.
Köszönettel:
Vándor

erdővidék írta...

Szia Vándor!
Elküldök neked egy linket, az épülő atomtemető látogathatóságáról. OK?